2013. április 19., péntek

Mesék Nimes-ből

2011

...Minden két évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy forgatásnak köszönhetően egyik napról a másikra Dél-Franciaországban találtam magam. Csupa izgalom volt már az oda út is, hiszen egy 9 fős kisbusszal vágtunk neki a kirándulásnak. A sofőr, aki egyben a szervező is volt, aztán közvetlenül mellette drága Szilvike, a profi angolos és persze ő vállalta , hogy a cégnek, aki szállított minket mindent fordít, és szintén a cégnél dolgozó koncertszervező is a kocsiban jobb oldalt. Mi pedig a többiek ültünk szépen sorban mögöttük. A középső sorban a "média sereg" jobb szélen az operatőr-technikus, középen a "térdérintős- fóbiás" fotós és bal szélen jó magam a riporter. És végül a legutolsó sorban leghátul, ők, akikért útra keltünk a Fivérek együttes. 


 Míg odaértünk rögtön első este megszálltunk egy kedves kis francia városkában Nimes-ben. Ejtsd Nim. Ott éjszakáztunk. A fárasztó út után jól esett a frissítő zuhany és az alvás. Mi hárman csajok egy szobában aludtunk. Olyan kolesz feelingem volt :D Sosem szerettem a koleszt, de most kifejezetten feldobott a gondolat, hogy újra teenager lehetek. Elhatároztuk, hogy ha már Franciaország, akkor reggelire nem lehet mást enni, mint croiassant egy igazi francia cappuccinoval. Így már nagyon korán szinte a nappal együtt keltünk. Smink, haj ruházat rendben indulhat a városnéző körút. A fiúkat nem találtuk, így őket hátrahagyva útra keltünk. A folyosón Józsival összefutottunk ő csatlakozott hozzánk. 



Gondolhatjátok április eleje volt, de nem az ideihez hasonló, hanem olyan igazi tavasz végi hangulat és hőmérséklet. Sütött a nap, mindenki szellős ruhában és izgatottan vágott neki a több mint egy napos autóútnak. ...vakító napfény, izzasztó hőség. De senkit sem zavarnak a kellemetlenségek, mindannyian a célért lelkesedünk, ami nem más, mint a Francia Riviéra. A Gipsy Kings együtteshez tartottunk. Igen , szinte én is alig hittem el, de így volt. Saját stúdiójukban fogadtak minket. De ne rohanjunk ennyire előre.


Nem volt se térképünk, se franciául nem beszéltünk, de hajtott minket a kíváncsiság így mentünk, amerre a szívünk húzott. Kis séta után olyat láttam amilyet korábban még soha: egy hatalmas colosseum tárult elénk a maga varázsával és nagyságával. Káprázat volt a látvány és az élmény. Amikor minden porcikádat átjárja valami különös érzés. Mediterrán levegő, szikrázó napsütés, vidám emberek, mindenhol mosoly és könnyedség és egy ekkora csodálatos épület kiváló állapotban. Persze azonnal kell egy fotó, hiszen ki nem hagynám. Amúgy is mindent igyekszem megörökíteni, hogy ha hazaérek megmutathassam merre jártam. A collosseum váratlanul tárult elénk, így váratlan csodának lehettünk részesei ingyen mert semmibe sem került csak egy kis bátorságba és némi sétába.

Amit tudni kell a colosseumról: Az Arènes Nîmes a legjobb állapotban fennmaradt amfiteátrum a római világból. A korabeli épület, Colosseum, a római civilizációról tanúskodik  A colosseum belépőt megváltóknak lehetőségük van az audio-vezérelt és illusztrál  túra keretében megtapasztalni a gladiátor show élményét és  szinte testközelből átélni , milyen volt az élet a római korban. A gladiátor show negyedévenként van, ahol bemutatják a fegyvereket és a technikákat, hogy milyen volt egy igazi gladiátor harc. Az ott uralkodó színek, a bikaviadal helyét mutatják be csodálatos jelmezekkel együtt. Erről az élményről, azonban mi pont lemaradtunk, mert még egy napot kellett volna várni, hogy átélhessük a csodát. Mindenhol óriásplakátok hirdették, hogy hatalmas esemény lesz a kisvárosban.


Magunk mögött hagyva a római múltra emlékeztető épületet egy csöppnyi kellemes kis utcában, találtunk egy hangulatos kiülős kávézó- pékséget. Ahol végre leülhettünk és kicsit "franciáskodtunk".  Az asztalok és a székek pont az utca mellé voltak helyezve a székek mind mind az utcára néztek, ami mögött magaslott a colosseum épülete. Csend volt néha egy egy robogó, vagy kisebb autó törte meg a nyugalmat, de a nap egyre melegebben sütött a hangulat pedig egyre jobb volt. A friss croissant pedig elképesztően finom. A cappuccino is,és mert francia ha lehet még jobb. Ezzel az élménnyel estem én szerelembe Franciaországa, így kezdődött minden...

Facebook oldalam: PublicÁlom